Onderweg met vliegtuig, bus of trein: zo pak ik het aan

Afhankelijk van hoe je reist, kan het glutenvrije dieet een grote invloed hebben op je dag. Bijvoorbeeld wanneer je zelf niet in hand hebt waar je eten vandaan kan halen. Dit gebeurt voornamelijk wanneer je langere reizen maakt en niet beschikt over eigen vervoer. Een vliegreis kost je algauw een halve dag. Een reis met een nachtbus duurt makkelijk 14 uur. Hoe ga je hiermee om als glutenvrije? Hoe kun je het beste glutenvrij eten onderweg?

Bus in Sri Lanka bij de zee
Een uurtje met de bus in Sri Lanka, gevolgd door 2 uur wachten op de veerboot en daarna nog de tocht zelf. Het duurt snel de halve dag.

Tijdens onze reis door Azië hebben we geprobeerd zo veel mogelijk met het openbaar vervoer te reizen. Dus ‘gewone’ bussen en treinen, geen gehuurde privé auto’s. Lekker goedkoop en het is vrij gemakkelijk om een praatje aan te knopen met de lokale bevolking.

De truc met het glutenvrije dieet onderweg is altijd om voorbereid te zijn op het ergste, dan kan het alleen maar meevallen.

Zorg dus dat je genoeg bij je te hebt om het een dag uit te houden. Neem je eigen snacks mee, zoals noten, fruit, chips, Mars, rijstwafels of glutenvrije koekjes als je die toevallig ergens kan vinden. Een grotere supermarkt heeft dit soort dingen soms liggen. ‘Duh!’ hoor ik nu. Dit is natuurlijk niks nieuws wanneer je glutenvrij reist, maar veel te vaak was ik slecht voorbereid omdat ik dacht: ‘Dit is een groot vliegveld, hier is echt wel iets te vinden.’ Of ‘Deze reis duurt zo lang, ze stoppen onderweg wel ergens waar ik nog wat fruit kan scoren.’ Tja, en er dan achter te komen dat dit toch wel tegenvalt en honger lijden.

Een andere belangrijke tip: neem altijd plastic zakjes mee voor het geval je moet overgeven. Tenminste, als je reactie op gluten hetzelfde is als die van mij. Neem geen ziplock bags. Er is niks ergers dan op de vloer overgeven in een volle bus. Of bijna uit een rijdende trein donderen omdat je probeert over te geven, en je balans verliest.

En misschien een doosje diaree remmers. Voor het geval je toch een iets andere reactie krijgt dan braken. Jeej.

Vliegtuigen

Je kunt (afhankelijk van de maatschappij) aangeven dat je een glutenvrije maaltijd wilt. Soms kost dit extra geld, wat mij altijd heftig irriteert. Voor mij is dit eigenlijk al niet echt meer te doen, want je kunt meestal niet iets bestellen zonder gluten én zonder melk (en soja). Bij vluchten van minder dan 4 uur doe ik echt geen moeite. Het hangt af van de maatschappij en de crew wat er mogelijk is. Qatar Airways heeft me eersteklas eten geserveerd toen bleek dat ik anders niks zou kunnen eten. Helemaal te gek!

Afhankelijk van het vliegveld is er soms wel voedsel te vinden. Zeker bij een lange lay-over is het best fijn om wel te eten tussendoor. Winkeltjes met fruit, yoghurt of chips zijn vaak wel aanwezig. Een McDonalds is soms ook handig, al is het me ook overkomen in Ghuangzhou, China dat er geen frietjes werden verkocht. Wel gebakken mais?! Huh? Of Tribuvhan International airport (Nepal) waar alleen maar magnetronmaaltijden werden verkocht met sojasaus. Ieuw! Dat valt vies tegen.

Busrit in Pakistan naar Gilgit
Ja, dit was dus niet een goed ontbijt voor mij: roti, versgebakken uit de oven. Maar iets eten is wel lekker na de hele nacht in de bus te zitten. Tja.
Bussen

Bussen stoppen wanneer de chauffeur dat bedenkt. In India of Pakistan ergens tegen 11:00 ’s avonds voor het avondeten. Waar ik niet echt iets durf te eten meestal. In Nepal bij zaakjes langs de weg waar Dal Bath wordt geserveerd. Niet alleen gluten is iets om rekening mee te houden, ook de hygiene is een aandachtspuntje in sommige landen. Doodziek worden van eten een paar uur later is hoe dan ook niet geinig zonder toilet aan boord. De beste tip is om gewoon even online te kijken of er iets te vinden is over de eetgewoontes in een land. Ik neem ook altijd een flesje met handgel met alcohol mee. Zodat ik mezelf niet per ongeluk toch ziek maak na een toiletbezoek. Best jammer na al die moeite om glutenvrij te eten en dan nog ziek te worden.

Treinen

Aan boord van de treinen in Indonesië is eten te bestellen. Er zijn er zelfs een paar maaltijden die glutenvrij zijn! Bij de Indische treinen nemen mensen zelf eten mee, of ze kopen iets op het station (gefrituurde snacks = gluten). Ik heb dit altijd vermeden en zelf snacks meegenomen. Zakjes chips of fruit (misschien nog even afspoelen met je eigen water?). Ik heb zelf een Lifestraw bij me om altijd gefilterd water te kunnen drinken. Zo hoef ik ook niet overal plastic flessen te kopen.

Trein in India

Het kan best handig zijn om in een bus of trein een echte maaltijd mee te nemen. Wanneer je bijvoorbeeld bekend bent bij een restaurantje, bestel dan een extra portie en neem dat mee onderweg. Veel mensen doen dit sowieso wanneer ze echt lang moeten reizen en geen eten willen kopen op een station. Het is ook niet verkeerd om wat eten mee te nemen dat je kunt delen met de mensen om je heen. Grote kans dat ze jou iets aanbieden!

Het is lastig om voor alle landen waar we geweest zijn precies te vertellen hoe het reizen verloopt. Bij sommige landen staat in de ‘Glutenvrij in …’ wel iets vermeld over reizen met de bus of trein. Heb je nog een specifieke vraag over een bepaald land? Laat een comment achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *