Rondhuppelen in de Himalaya: glutenvrij hiken
De meeste mensen die naar Nepal reizen, komen hier om te hiken. Geen wonder met Himalaya die door dit land heen zwiert. Wij hebben behoorlijk kort van tevoren besloten dat we nog een paar dagen wilden gaan. Niet iets al te moeilijks, onze eigen spullen lagen immers nog thuis. Eigenlijk waren we in Nepal om een project te bezoeken. Toen we nog wat tijd over hadden, zijn we een soort van op de bonnefooi alsnog gegaan. Ik had me eerlijk gezegd maar heel minimaal ingelezen over de voedselsituatie onderweg. Dan maar hopen dat je glutenvrij kunt hiken in de Himalaya! De keuze viel op de Gorepani Poon Hill hike, die een 4 – 5 dagen duurt.
Onderweg zijn veel theehuizen te vinden waar je kunt eten en slapen. Overnachten is goedkoop en soms zelfs gratis wanneer je avondeten en ontbijt koopt bij de accommodatie. Voedsel is erg prijzig, het kost twee of zelfs drie keer zo veel als normaal. Bijna alles moet dan ook de bergen in gedragen worden. Af en toe zie je onderweg ook ezels of mensen met enorme pakketten op hun rug. Heel veel keuze is er niet wanneer je glutenvrij eet, maar ook niet wanneer je gluten kunt eten.
Dal bath
Zelf had ik er geen probleem mee om een paar dagen dal bhat te eten; ik vind het heerlijk! Ik had geen behoefte aan lunchen (dit had o.a. te maken met het hoogteverschil geloof ik). Gebakken rijst eventueel wel zou een optie zijn. Ontbijt is ook beperkt; omelet (niet zwaar genoeg) of ’set breakfast’. Dit bestaat uit gebakken aardappels en twee eieren. Normaal hoort er ook brood, boter en jam bij, maar ja… Yoghurt is ook beschikbaar, maar dat is ook wat weinig zonder muesli. Onderweg zijn Snickers en Marsrepen te koop, voor een hoge prijs. Ik heb zelf snacks meegenomen: pinda’s, pindsrepen, dadels en gedroogde fruitmix. Fruit is weinig verkrijgbaar bovenin de bergen. Wanneer je gaat hiken, koop je snacks in Pokhara, maar buiten Lakeside. Dat is goedkoper.
Echt ontspannen of makkelijk is het niet om een berg op te lopen met zo veel trappen, ik heb nog dagenlang spierpijn. Zeker omdat het weer de eerste twee dagen miserabel is, met ontzettend veel regen, mist en hevige bewolking. Het was ontzettende pech dat de moesson langer duurde dan normaal, waardoor onderweg weinig te zien was.
Op dag drie waanzinnig uitzicht, een stukje van de Annapurna Range, ongeveer 15 minuten zichtbaar. Daarna weer zware bewolking.
De Gorepani Poon Hill trek is prima te doen met een glutenvrij dieet, verrassend genoeg. Alleen even de dieetkaart laten zien en verder geen centje pijn. Eigenlijk wordt ik vaak een beetje raar aangekeken omdat ik vraag of er gluten of melk in Dal Bhat zit. Dat is altijd een goed teken. Ik ben helemaal niet ziek geweest onderweg en heb me ook niet echt zorgen gemaakt. Wil je meer weten over deze hike? Lees het verslag van Mark Wiens, waarin hij ook beschrijft wat voor maaltijden hij eet.
Algemene tips
- Neem wat eigen snacks (noten, repen, chips) mee vanuit Pokhara of Kathmandu. Onderweg is waarschijnlijk wel wat te vinden, maar het is hoe dan ook duur. En wat backup snacks is niet verkeerd voor het geval het toch tegenvalt.
- Stel je in op Nepalees voedsel eten: dal bath, gebakken eieren, rijst en aardappels. ‘Westers’ voedsel (pasta, pizza, macaroni) zijn geen optie. Momo’s en loempia’s helaas ook niet. Het zal wat saai zijn als je vaak hetzelfde eet, wel veilig. Fruit moet ook wel te vinden zijn.
- Neem je eigen muesli mee voor het ontbijt. Pannenkoeken en chapati’s zijn geen optie. Gebakken eieren wel!
Andere hikes
Hoe de voedselkwestie tijdens andere wandelingen is, zoals of Everest, basecamp weet ik niet precies. Als wij meer tijd hadden gehad, zouden we waarschijnlijk het Annapurna circuit geprobeerd hebben. Ik ga er een beetje van uit dat het vergelijkbaar is met deze hike. In dit artikel van Travel is Zen vind je wat voorbeelden van voedsel op het Annapurna circuit. Als je hier iets van weet, laat vooral een berichtje achter in de comments!