Dagdromen in Arugam Bay: Beach hut
Na twee maanden reizen ben ik wel toe aan een beetje huiselijkheid. We boeken een klein hutje aan het strand en verblijven daar voor twee weken. Deze plek ik heel bijzonder, wanneer je hier rondloopt, lijkt het wel of je op een filmset bent!
De ‘gewone’ menukaart van de Beach Hut is niet heel bijzonder. Ik kan hier aan ontbijt weinig bestellen, alleen vers fruit en een omelet. Verder is de keuze ook beperkt tot gebakken rijst. Waarom we hier uiteindelijk bijna elke dag twee keer eten? Elke dag wordt er een speciaal dagmenu bereid voor zowel de lunch als het diner. De lunch is altijd een variant van rijst en curry, meestal vegetarisch, maar soms met vis.
Rijst en curry wordt overal op Sri Lanka veel gegeten en is bijna overal beschikbaar.
De eerste dag dat we hier waren, maakte ik een praatje met de kok/manager, Kuna. Toen hij hoorde dat ik een dieet had: ‘Ah, no wheat flour?’ Deze reactie maakte mij natuurlijk heel gelukkig. Elke dag wordt er een bord opgehangen met het menu voor die dag. De meeste maaltijden die ze hier serveren zijn met een enkele aanpassing geschikt voor mij. De porties zijn groot en het eten is heerlijk. Alleen op zaterdag en zondag is het diner totaal ongeschikt. Gelukkig zijn er genoeg andere restaurantjes in de buurt om niet te verhongeren.
In het laagseizoen kan het zijn dat het dagmenu niet altijd beschikbaar is. Er moeten wel genoeg mensen verblijven bij de Beach hut, anders maken ze het niet altijd klaar.
Kuna is nooit te beroerd om mijn vragen over zijn eten te beantwoorden. Op een gegeven moment wist de rest van de staff ook dat ik geen roti moest krijgen bij mijn portie, maar een kom rijst. Het is niet volledig zorgeloos eten, daarvoor is het begrip net iets te vaag bij de bediening, maar wel bijna. Zelfs de papadum uit een pakje is hier glutenvrij. Dat is een gelukkig toeval, maar ik klaag niet!
Als je glutenvrij moet is dit meestal een uitstekende plaats om lunch en diner te halen. En ook als je niet glutenvrij hoeft!
Gluten: 0
Lactose: 0