Epische rijsttafel en andere glutenvrije opties bij ViaVia

In Jogjakarta liggen een paar straten bij elkaar waar de meeste toeristen bij in de buurt verblijven. Er zijn goedkope of hippe zaakjes te vinden waar je echt goede koffie kunt halen en in sommige gevallen heel westers voedsel, zoals een kroket of de epische rijsttafel.ViaVia bevindt zich aan een van die straten en was voor ons ongeveer 3 minuten lopen. Ik kwam er natuurlijk direct achter dat ik hier glutenvrij eten kon scoren, daarom zijn we hier maar even langs gegaan de volgende dag. Dit zijn de glutenvrije opties bij ViaVia.

ViaVia bestaat uit twee gebouwen: de bakkerij en het restaurant. In het restaurant verkopen ze ook een aantal artikelen uit de bakkerij. We hebben beiden bezocht.

Artisan bakery

De bakkerij is schoon en ziet er hip uit. Er staan potjes met (dure) jam en potten met koekjes: ‘glutenvrije choco nut cookies’ en gewoon ‘gluten free cookies’ . In een koeling staan taartjes, zoals glutenvrije choco-acake, maar ook een aantal die er gluten uitzien. Het is mogelijk om glutenvrij bruin brood, maar ook paarse zoete aardappel brood te bestellen. Dit kon in mijn geval de volgende dag opgehaald worden.

Ik geef toe dat ik wel een beetje teleurgesteld was omdat ik verder niets kon nemen, maar ja. Gluten- en lactosevrij is wel een beetje moeilijk. Wanneer je wel lactose mag, heb je hier zeker wat meer te kiezen.

Cutting gluten free bread in ViaVia bakery
Het brood op een snijplank, met handschoenen aan gesneden.

Ik herinner me dat ik dat snijden een beetje spannend vond, omdat het niet helemaal duidelijk was hoe schoon dat mes en die snijplank waren.

Glutenvrij brood
Zo, gesneden brood in een papieren zak.

Het brood was veel. Dat was fijn, want het was niet bijzonder goedkoop. Het was ook lekker om weer eens brood te eten, maar daar bleef het ook een beetje bij voor mij. Gewoon wel lekker. Het goed bewaren bleek wat lastig, ik had geen plastic bakje en natuurlijk ook geen rooster. Het heeft gewoon in mijn kamer gestaan in de hitte. Ik heb het zo snel mogelijk opgegeten. Best leuk om uit te proberen, maar niet zo geweldig dat ik er nog eentje heb besteld. Aan de andere kant; ik ben ook niet ziek geworden, wat altijd goed is.

Restaurant

Het restaurant is anders. Er hangt een goed sfeertje. Op de benedenverdieping is het wat knusser, boven is veel licht en ruimte. Je kunt hier goede koffie halen en dat is altijd bijzonder prettig wanneer je dat contant mist. Het is vrij prijzig vergeleken met andere restaurants, maar ze serveren hier naast Indonesisch voedsel ook westerse gerechten, zoals pasta, shoarma, patat, curry en pita broodjes.

Meer weten over glutenvrij eten in Indonesië? Lees mijn post hier.

Bovenverdieping restaurant
ViaVia op de bovenverdieping. Zie je de gluten free staan?
Sneu broodje met sla
Mijn broodje. Met sla en een beetje olijf.

Ze verkopen ook glutenvrij brood, maar mijn lactosevrije dieet verpest de boel weer wanneer ik een broodje bestel. Het brood komt uit de bakkerij naast het restaurant dus dat zit wel goed. Maar hier word ik natuurlijk niet echt blij van. Twee sneetjes geroosterd brood met sla. Meh. Het nodigde mij zeker niet uit om nog een keer te komen eerlijk gezegd. Uiteindelijk besluiten we toch een rijsttafel te bestellen wanneer we hier nog een keer koffie komen drinken. Omdat het er echt goed uit ziet op de kaart.

Rijsttafel

Hoewel de gerechten van een rijsttafel Indonesisch zijn, werd deze maaltijd voornamelijk geserveerd toen Indonesië een Nederlandse kolonie was. Het idee was om te kunnen genieten van verschillende gerechten maar daarnaast ook om gasten te imponeren. Toen Indonesië onafhankelijk werd, namen de Nederlandsers de rijsttafel mee terug naar Nederland. Toen de Nederlandse invloed verdween, verdween de rijsttafel ook uit Indonesië. Tegenwoordig wordt rijsttafel bijna nergens meer geserveerd. Hier dus wel, en ze konden het nog helemaal zonder gluten of lactose maken!

Het voorgerecht bestaat uit een licht, helder soepje met groentes en een alcoholische versnapering. En dan wordt de rijsttafel geserveerd. Dit is toch een feestje om te zien!

Rijsttafel in volle glutenvrije glorie
Rijsttafel. In het midden staat een kegel van rijst.

Het is ontzettend lekker, maar ook echt heel veel. Maar het is te goed om te laten liggen. Ik ben een beetje zenuwachtig wanneer ik sommige dingen eet, want het lijkt haast te goed om waar te zijn.

Nagerecht: fruit
Het nagerecht.

Ik dacht dat er misschien nog een licht nagerecht kwam, maar toen kwamen ze met dit enorme bord met fruit aanzetten! Het was heerlijk fris, maar ik zat ook echt bomvol toen dit ook op was. Deze glorieuze maaltijd kostte ons €19,80 en het was elke cent waard. En geen centje pijn naderhand.

Zelf ViaVia bezoeken? Op hun website vind je alle informatie die je nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *