Glutenvrij in Tbilisi
We zijn een aantal dagen in hoofdstad Tbilisi, onder andere in het hippe Fabrika. Waar heb ik glutenvrij gegeten in Tbilisi? Vind hier een paar suggesties voor ontbijt, lunch en diner. Tijdens de voorbereiding heb ik gebruik gemaakt van de website van Wanderlush, gemaakt door een expat die in Georgië woont. Zij heeft een uitgebreide lijst samengesteld met restaurants in Tbilisi (en veel artikelen geschreven over andere plaatsen in de land. Ik raad je aan om hier eens rustig rond te kijken:
50 Best Restaurants in Tbilisi for 2023: Ultimate Foodie Guide (wander-lush.org)
Ontbijt Fabrika
Veel restaurantjes gaan pas iets later open (na 11:00 of past na 14:00), al zijn sommige ingesteld om de behoeftes van toeristen. Daar is vaak wel een omelet te scoren.
We hebben een aantal dagen in Fabrika ontbeten, omdat we hier verbleven. Het is nou eenmaal praktisch om ’s morgens naar beneden te lopen en snel iets te kunnen bestellen, vooral wanneer het eetbaar glutenvrij is. Ontbijt voor 2 personen kost ten tijde van ons verblijf ongeveer 10 euro, inclusief onbeperkte (filter)koffie en thee. Fabrika in de ochtend is vrij rustig: het leven lijkt hier zo na 11:00 meer op gang te komen. Er staat zachte jazzy muziek aan en alleen onze serveerster begroet ons vrolijk. De andere gasten bewegen zich traag en eten veelal stilletjes hun eten op.
Menukaartje
Er is een kleine menukaart, die de serveerster komt brengen. Hoewel bijna overal brood bij zit, staan een paar opties die glutenvrij gemaakt kunnen worden. Scrambled eggs, sunny side up eggs en omelette met ‘green salad’ en brood. Green salad is eigenlijk een aangebakken tomaat met een blaadje sla. Er is homemade yoghurt en ‘green salade’. Bovendien is er de optie om een aantal extra’s te bestellen zoals zalm, bacon, avocado.
Er zijn aardig wat opties, zelfs voor mij en vind ik het wel fijn om hier te eten. De eerste dag wordt de Georgische dieetkaart uitgebreid bestudeerd, waarna de serveerster even gaat overleggen met de kok. Uiteindelijk komt ze vragen of noten dan wel oké zijn. Heel prettig dat ze het zo serieus nemen! Ik ben geen enkele keer ziek geworden en de tweede dag ging ik zitten en riep een van de serveerster direct met een glimlach: ‘No bread!’
Andere ontbijtopties
Overal zijn kleine fruitkraampjes langs de kant van de weg, waar je gemakkelijk een paar bananen, appels of iets anders kunt kopen. In de wat drukkere delen van de stad zit aan iedere weg wel een klein winkeltje (Spar of iets dergelijks). Af en toe is ergens een wat grotere winkel te vinden, zoals een Carrefour.
Bij Fabrika in de buurt zit een grotere Fresco, wat een van de redenen was dat we in Fabrika verbleven. In deze winkel en in sommige andere grote winkels, is een versafdeling waar je een klein of groot plastic bakje kunt laten vullen.
Er staan kaartjes met prijzen bij en, heel belangrijk, een ingrediëntenlijst. In deze winkel ook in het Engels. Er zijn vrij veel opties die mogen, zeker wanneer melk geen probleem is. Ze scheppen het bakje vol, wegen het af en plakken het dicht. Je kunt het voedsel laten opwarmen in de magnetron,
Een kanttekening is wel: er is een mogelijkheid dat de lepel al eerder gebruikt is geweest. Ik zag een van de dames een lepel oppakken, bekijken en vervolgens een nieuwe halen. Ik heb zelf heel goed gekeken naar bakken waar geen gepaneerde zaken naast lagen omdat het concept kruisbesmetting hier totaal onbekend is. Voedsel wordt terplekke in de winkel gemaakt (te zien door de glazen ramen achter de balie). Het is niet helemaal zonder gevaar, maar ik heb hier verschillende keren eten gehaald en ben er niet ziek van geworden.
Voor een goedkoop, glutenvrij en niet banaan-gerelateerd ontbijt in Tbilisi is dit een hele redelijke optie.
Lunch/diner
De meeste mensen lunchen (naar mijn standaard) laat, zo rond 14:30 is niet echt ongebruikelijk. Dat betekent dat je op de meeste plaatsen zowel kunt lunchen als kunt dineren.
Restaurant waar ik succesvol glutenvrij gegeten heb in Tbilisi, vooral rondom Marjanishvili:
- Ninia’s garden
- Shavi Lomi (meerdere keren)
- Moulin Electrique (meerdere keren, binnenplaats Fabrika)
- Lolita
- Stamba hotel
- Noor the taste of India
In al deze restaurants sprak de bediening prima Engels, was heel prettig was. De glutenvrije dieetkaart is wel een hele prettig aanvulling, omdat het concept glutenvrij onbekend leek bij iedereen. Best bijzonder, ik heb toch een paar Vlamingen en Nederlanders gehoord namelijk.
Normaal gesproken zouden we iets meer hebben uitgeprobeerd, maar ik ben een paar dagen flink ziek geweest. Verder komen er aardig wat Indische toeristen in Tbilisi, waardoor de zoektocht naar een Indisch restaurant niet ingewikkeld is. Ik had op een gegeven moment wel zin in een fatsoenlijke curry!
Ninia’s garden
Een aardig fancy restaurant, waar je maar beter echt vroeg kunt komen, omdat je zonder reservering misschien niet terecht kunt. Wij hadden dus geen reservering.
De glutenvrije kaart werd goed bekeken, en er werden een aantal suggesties gedaan. Porties zijn groot en zwaar. Het was maar goed dat we het voorgerecht voor twee besteld hadden… Ze maken hier mchadi (Georgisch maisbrood) zonder gluten! Super leuk om uit te proberen!
Shavi Lomi
Gemakkelijk dichtbij Fabrika, met een leuk sfeertje. Reserveren in het hoogseizoen is handig wanneer je in tuin wilt zitten.
Lamskebab met Ajapsandali. Na uitgebreid navragen kon ik hier een kebab bestellen. Dit wordt normaal gesproken geserveerd op brood, wat ik er nu niet bijkreeg. De aubergine is gepureerd met walnotensaus.
Wat me opviel is dat de bediening alles heel serieus opneemt en ook nog komt controleren. Ik vind dat een fijne manier van werken, dat geeft een veilig gevoel. En niet onbelangrijk: ik ben ook niet ziek geworden.
Moulin Electrique
Een eettentje op de binnenplaats van Fabrika. Hoewel er verschillende restaurantjes zijn, zagen de meeste er minder praktisch uit met een glutenvrij dieet (Shio ramen, pizza, je weet wel). De voornaamste reden dat we hier een paar keer zijn geweest is a) het is verschrikkelijk makkelijk omdat het heel dichtbij het hostel is en dat is fijn want b) Tbilisi in de zomer is verschrikkelijk heet.
De eerste keer dat ik hier ging eten heeft een van de dames van de bediening het hele menu met mij doorgenomen om te vertellen wat ik allemaal kon eten. Dat is best knap wanneer je voor het eerst wordt geconfronteerd met de dieetkaart, de opmerking: ook geen melkproducten, gevolgd door: en ook geen soja.
Het eten is betaalbaar, er is veel keuze zeker wanneer je ook melk verdraagt. Veel gerechten gaan over aardappels of rijst. Een van de obers zei doodleuk tegen me: ‘We don’t have anything glutenfree‘. In dat soort gedoe heb ik dus weinig zin, zeker wanneer ik daar de dag daarvoor nog heb gegeten. Met die opmerking werd gezegd dat hij het ging navragen in de keuken. Geen zin, of een beetje bang voor de serieuze dieetkaart? Ik weet het niet, maar het irriteerde me mateloos. Gelukkig waren de serveersters een dag eerder heel vriendelijk en meedenkend.
Lolita
Om de hoek bij Stamba hotel en natuurlijk gemakkelijk te bereiken vanaf de metro. Dit restaurant is een mooie binnentuin/restaurant. De bediening is wat minder geïnteresseerd dan normaal in het hele glutenvrije gebeuren, waardoor ik me wat minder op mijn gemak voelde, daarom was 1x eten wel voldoende. Hier serveren ze wat minder Georgisch eten. Ik heb hier een matig geïnspireerde salade besteld.
Stamba
Lolita en Stamba zitten vlak bij elkaar. Stamba hotel is een centrale (maar enigszins prijzige) plaats om te verblijven. We zijn hier een keer koffie gaan drinken omdat we in een hotelletje er vlak naast zaten. Dat had voornamelijk met de koffie te maken: mijn gedachte was dat ze hier zeker wel iets zouden hebben om melk te vervangen. Bingo!
Op onze laatste dag zijn we hier ook gaan eten. Een quinoa-salade met gepekelde uitje, mango, sla en waarschijnlijk/misschien een aangebakken venkel. Daarnaast een zijgerecht van gebakken aardappels met dille en een zure saus. De bediening was attent, er was overleg met de kok en een terugkoppeling. Prima reisvoedsel en de omgeving van Stamba is zowel binnen als buiten prettig.
Dat was hem, een klein stukje van mijn glutenvrij en lactosevrij voedsel-avontuur in Tbilisi. Over het algemeen is het prima te regelen allemaal en letten mensen echt goed op! Zeker wanneer je in een toeristische deel bent is de kans groot dat de bediening goed met je kan communiceren. Meer lezen over glutenvrij reizen in Georgië? Lees mijn hoofdartikel: Glutenvrij in Georgië.