Toen we onze tickets hadden geboekt voor twee weken Zuid-Korea, stond ik als een vierjarige op en neer te springen van blijdschap. Dit zou de eerste keer zijn dat ik naar Azië zou reizen! Twee minuten later brak het koude zweet uit: wat zou ik gaan doen met glutenvrij eten? Zou het wel te doen zijn? Hoe moet dat, glutenvrij in Zuid-Korea? Ze eten daar toch veel rijst? Maar geen melk toch? Sojasaus overal. Gefrituurd deeg. Getver. Geen enkele mogelijkheid om verpakkingen te lezen. En met die laatste gedachte sloeg de stress toe.
Voorbereiding
Op internet was wel wat te vinden, maar niet bijster veel. Ik heb wat rondgeneusd en het artikel van Scott gelezen van Celic.com. Ter voorbereiding had ik een glutenvrije dieetkaart uitgeprint van Celiac Travel en daar wat bij geschreven (thank you, Google Translate): geen sojasaus, geen rode bonenpasta en geen melkproducten. Plastificeren en klaar om te gaan! Verder heb ik weinig eten meegenomen, we zouden vaak wisselen van hostel in Seoel en door het land reizen. Tijdens de heenreis alleen wat Naked-repen meegenomen voor het geval dat. Ik had ze nog nodig ook toen tijdens onze tussenstop in China op de hele luchthaven Gangzhou niets te vinden was dat ik kon eten. Maar eigenlijk ging ik er wel van uit dat glutenvrij in Zuid-Korea wel zou lukken.
Seoel
Aangekomen in Seoel bleek direct dat het glutenvrije dieet onbekend was bij de lokale bevolking. De dieetkaart leverde verwarde blikken op. Verschillende keren ontstond er een luide discussie tussen de serveersters waarbij alle (Koreaanse) gasten geïnteresseerd meeluisterenden. Mijn wensen waren zeer ongebruikelijk. Twee keer zijn we weggestuurd uit een restaurant omdat de kok het niet aandurfde om voedsel te maken voor mij. We hebben ook verschillende keren lang gezocht voor we iets konden vinden dat er ok uitzag. Dat vond ik heel bijzonder; Seoel is tenslotte een wereldstad.
Ontbijt en lunch
Tijdens onze reis heb ik voornamelijk ontbeten/geluncht met bananen. Dit is het goedkoopste fruit in de kleine winkeltjes. Daar was ik na twee weken helemaal klaar mee. Op elke straathoek is de 7-eleven , e-mart24 of iets dergelijks te vinden. Daar kunnen alleen snacks gekocht worden, zoals chips, noodles, fruit of drinken. Mensen kopen daar hun ontbijt of lunch en lijken ’s avonds vaak uit eten te gaan. Deze winkeltjes zijn niet de ideale plek om glutenvrij eten te vinden. We hebben ook bij een grotere supermarkt gekeken of daar misschien meer te vinden was. Maar ook daar geen grote selectie met makkelijk eetbaar fruit, rijstnoedels, noten of wat dan ook.
Ontbijt is absoluut de moeilijkste maaltijd om te vinden, maar dat komt ook omdat ik geen melkproducten eet. Yoghurt is namelijk wel goed te vinden. In de koeling liggen soms gekookte eieren (let op sojasaus). Ik zou denk ik een pak met glutenvrije ontbijtgranen meenemen en misschien een zak met noten wanneer ik dit land (en Japan?) nog een keer zou bezoeken. Voor de afwisseling.
Bibimbap en Korean BBQ
Elke paar dagen zijn we van hostel gewisseld, dus elke dag opnieuw op zoek naar een goede plaats om te eten. Dit was enigszins stressvol. De beste keuzes voor maaltijden:
Bibimbap (rijst, gemixt met groente en een ei)
Korean BBQ (in het Koreaans samgypsal)
Bij de BBQ is het slim om voor ongemarineerd vlees te kiezen om geen sojasaus binnen te krijgen.
Bibimbap wordt zowel warm als koud geserveerd. Warme bibimbap wordt gemaakt door een stenen kom gloeiend heet te maken op vuur en daarna rijst en groente erin te leggen. Deze bakken daarna nog door wanneer het geserveerd wordt. Soms wordt er een rauw ei bovenop gelegd, dat aanbakt tegen de zijkant Dit kun je dan mixen met de rijst en groente. Koud bestaat het uit warme of koude rijst met groente erop. Ik heb zelfs een bibimbapsoep gegeten met een rauw ei in de kokende soep.
Veel ingrediënten zijn al eerder op de dag klaargemaakt, dus iets ‘veranderen’ is moeilijk. De bediening begreep meestal wat er uit de maaltijd gelaten moest worden om het glutenvrij te maken. Na mijn suggesties (wijzen en ‘no’ zeggen) en de meeste mensen wilden echt hun best wel doen. Maar bijna niemand sprak Engels, wat alles niet makkelijker maakte.
Tijdens mijn voorbereiding struikelde ik over de website van Carrie (Forthesakeofgluten) waar ze verschillende restaurants beschrijft die glutenvrij eten serveren. Ik heb the Nilk Factory bezocht en glutenvrije bakker Sunnybread Exterior. Maar de restaurants die beschrijft serveren geen Koreaans en ik wilde echt heel graag het lokale voedsel proberen! Dus ja, eigen schuld dikke bult, ik heb het moeilijker dan nodig gemaakt voor mezelf. Achteraf gezien zou ik niet zo hard geprobeerd hebben om alleen maar Koreaans te eten, omdat het best frustrerend om elke avond te zoeken. En gewoon een keer Mexicaans en salade hebben gegeten.
Bijgerechten
Bij het bestelde eten worden allerlei bijgerechten geserveerd. Door de taalbarrière en de totale onbekendheid van het dieet, at ik hier meestal niets van. Ik liet soms dingen voorproeven door vriendlief die vertelde waar het naar smaakte. Meestal was het gevaar te groot: zit hier bindmiddel doorheen? Tja..? Sojasaus? Geen manier om het zeker te weten, dus toch maar niet doen. Dat was heel tragisch voor Marnix, die uit alle schaaltjes moest eten zodat niet alles zou blijven staan. De gefermenteerde bonenpasta was geen favoriet.
Streetfood
We zijn opvallend weinig streetfood tegen gekomen dat er veilig uitzag. Deze spies met octopus zag er veilig genoeg uit. Plan van aanpak: observeer en leer. We zijn samen op dat stenen muurtje gaan zitten om te bekijken wat er allemaal gebeurde. Welke spies ging op welk rooster? Worden ze nog stiekem gepaneerd? In dit geval was zonder saus bestellen een prima oplossing.
‘Veilig voedsel’ was beperkt te vinden. Ik ben uiteindelijk zonder buikpijn twee weken daar geweest en eerlijk gezegd heb ik heb nog geen idee hoe dat gelukt is. Echt een prachtig land en heel bijzonder om te bezoeken, maar behoorlijk uitdagend om daadwerkelijk glutenvrij in Zuid-Korea te zijn.
I use (gluten free) cookies to give you the best user experience. Find out more about which cookies here:
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.