Gierstpannenkoeken in Mcleod Ganj: Yak café

De Indische variant van een glutenvrije pannenkoek in het klein Yak café.

Yak café

Het Yak café ben ik per ongeluk tegen gekomen tijdens een van onze wandelingen door het dorp Mcleod Ganj. Mensen die al langer glutenvrij eten kennen het misschien wel; de lichte schok die door je heen gaat als je zomaar ergens ‘glutenvrij’ ziet staan.

Natuurlijk moeten we naar binnen en mijn opties verkennen. Het blijkt te gaan om een glutenvrije pannenkoek, die men maakt van ‘millet’. Excuse me, millet? Ja, precies mijn gedachten. Bijna 25 jaar glutenvrij, nooit van gehoord. Gelukkig voor mij is de term niet onbekend, een dag eerder zijn we in gesprek geraakt met een andere restauranteigenaar die hierover vertelde. Google vertelt de rest: gierst. Een graansoort die glutenvrij is en in west India gegeten wordt. Pin me er niet op vast, het internet is een wat onbetrouwbare bron soms. 

Een gierstpannekoek dus. Mijn communicatie met de kok verloopt niet vlekkeloos, zijn accent is bijzonder zwaar, maar ik moet van hem weten of hij het ook kan maken met sojamelk. Dit blijkt te kunnen, voor 40 roepie extra (€0,50). Niet echt goedkoop meer voor een ontbijt, maar het interesseert me niks. Ik heb laatst een pannenkoek besmeerd met Nutella gezien op Marnix’ bord en wil ook. Marnix besluit precies hetzelfde te bestellen om de verwarring niet groter te maken.

Melk met cake

Ik zit rustig (handen licht bezweet van de angst) te wachten. Ons drinken arriveert. Mijn gewone thee ‘regular tea’ blijkt te worden geserveerd als chai, thee met melk. Een zeer slecht teken, de reden waarom ik sojamelk wil is blijkbaar onduidelijk. Angst en beven wanneer de pannenkoeken worden gebracht, ik durf amper te eten. Ik val de beste man nog eens lastig met mijn vragen, maar hij verzekerd met dat het alleen gierst is en soja. Tanden op elkaar dus maar en gaan. De pannenkoek is zo luchtig, het bestaat niet dat dit glutenvrij is! Ik vind het echt lekker. Voor de zekerheid eet ik het met suiker (dit komt in een afgesloten zakje, geen kans op kruisbesmetting). Wat een zalige sensatie, het lijkt wel een soort cake. Ik krijg weer honger als ik eraan denk. Dit ga ik absoluut vaker bestellen! Maar een duidelijke uitleg blijft heel hard nodig voor het bestellen.

Het restaurantje

Het restaurant is klein, er staan vier tafels in en dan is het ook goed vol. Het heeft een beetje een hipster uitstraling, lekker gezellig. Locals eten hier ook graag een taartje of drinken een kop koffie. De prijs voor twee gluten- en lactosevrije pannenkoeken, een kop thee en een fruitshake kost ons 460 roepie (€ 5,75). Wanneer we hier langer zouden blijven zou ik hier vaker bestellen. Een aanrader, maar duidelijk communiceren is absoluut noodzakelijk.

Gegluut: 0

Lactose: 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *