Inheems voedsel Honacha, Patan

Het meest lokale voedsel in heel Patan is misschien wel te vinden in restaurant Honacha. Het is een van de oudste restaurants (drie generaties) van de stad en er zijn geen menukaarten om mee te bestellen.

Ontsnapt aan de gekte

Toen we aankwamen in Patan, hadden al iets gehoord over een festival. Bij toeval struikelen we over een onderdeel: allemaal kinderen verkleed als de Kumari (een levende Nepalese godin) in een grote tent op Durbar Square. Totale chaos, want er staan rijen mensen die de kinderen (en hun moeders) eten, drinken, kleingeld en nagellak (say what?) toestoppen.

Helemaal geweldig om een stukje van de Nepalese cultuur te zien. Maar ook druk, en na dit gebeuren gaan we op zoek naar eten.
Honacha

Wanneer we wandelen kijken we een beetje om ons heen en wanneer we dan iets leuks/interessants/idioots zien, gaan we het bekijken. Zo kwamen we binnen bij Honacha restaurant. De dame die alles regelt spreekt slecht Engels, maar wil graag helpen. Met de dieetkaart komen we er (een soort van) uit samen. Ze noemt dingen en die bestellen we maar gewoon. Wat er op tafel gaat komen is me totaal onduidelijk.

De toonbank. En keuken.

Bijna alles wat gekookt/gefrituurd wordt, gebeurt aan de rechter kant van de foto voor zover ik weet. Het restaurant heeft zitplaatsen op de begane grond, eerste en tweede verdieping. Het kan behoorlijk druk zijn met bezoekers.

Een rijstpannekoek met een gebakken ei erin, een gefrituurd ei, bonen met ui en een soort chocolade dumpling.
Ei en ei en chocolade

Ei vind ik lekker, maar dit vind ik wat veel. En weer gefrituurd, ik laat het grootste deel voor Marnix liggen en eet meer bonen (ook gebakken in olie, maar ja) . De rijstpannekoek is meer mijn ding. Ook ei, maar wel met wat groente erin. De chocolade dumpling (Nepalese naam is yomari) is gemaakt van gestoomd rijstemeel en is gevuld met een soort stroop van chocolade en suiker. Helemaal te gek om zoiets te eten! Een beetje vreemd want rijstemeel heeft een wat rubberige structuur, maar in combinatie met de stroop zeker goed. Hij is ook te krijgen met gecondenseerde melk, maar dat is voor mij niet echt een optie.

Het echte Patan

Het hele restaurant hangt vol met reclame voor Coco Cola, op de muren en op de tafels. Gelukkig hebben we bijpassende drankjes besteld… Het is een beetje smoezelig allemaal, wat ik zelf wel passend vind op een bepaalde manier. In de witte emmers wordt de vuile vaat verzameld. Mensen kunnen sigaretten bij hun eten bestellen en ondertussen oproken. Voor een authentieke ervaring met Nepalees eten is dit restaurant misschien een interessante optie. Hoe veilig het is met een glutenvrij dieet is lastig te zeggen. Ik ben er goed vanaf gekomen. Een schone keuken, of begrip bij de dame in de keuken? Geluk? Geen idee, maar ik ben blij met mijn glutenloze avond.

Gluten Nepal: 0

Lactose Nepal: 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *