Manali: voorbeeldontbijt ‘Olive garden’
Een voorbeeldontbijt in Manali. Hoe het werkt, hoe het eruit ziet, hoe het smaakt en hoe je het glutenvrij geserveerd krijgt.
Dagindeling
Ik eet twee keer op een dag, een zwaar ontbijt ergens op de ochtend; een grotere avondmaaltijd aan het begin van de avond. Wanneer ik ergens een goede plek heb gevonden om te ontbijten kan het maar zo zijn dat we daar drie dagen achter elkaar eten. Maar sommige restaurants zijn sfeervoller dan anderen, dus een beetje rondkijken is ook erg leuk.
Het heeft voordelen om in een leeg restaurant te gaan eten. Je krijgt iemands volle aandacht en de kans dat er in de keuken iets misgaat met kruisbesmetting is misschien iets kleiner.
Vaak wandelen we gewoon rond tot we iets leuks zien en gaan we naar binnen.
’Olive garden’ restaurant bevindt zich op de eerst verdieping van dit pand. ‘Full on café’ (over dit restaurant heb ik ook een post geschreven) zit op de tweede verdieping.
Vandaag zijn we de enigen in dit restaurant. We gaan zitten en krijgen een menukaart. Ik doe niet direct panisch met mijn dieetkaart, maar kijk eerst eens op de menukaart wat er aangeboden wordt. Mijn oog valt op ‘Healthy breakfast’ met fruitsalade, twee eieren, toast en gebakken aardappels. Daar kan ik wel iets mee.
Het bestellen
Marnix is een trage beslisser, dus meestal ben ik allang klaar met kiezen. Ik kies iets uit, maar kijk ook alvast naar een andere optie als het toch onmogelijk is om mijn eerste keuze glutenvrij te laten maken. Wanneer de bestelling wordt opgenomen komt ook de dieetkaart op tafel. ‘So, I have this special diet I need to follow, or I will get really sick’. Vaak wordt er dan even gegrinnikt (waarom was me niet duidelijk, maar blijkbaar heeft het te maken met de Hindi vertaling van de kaart; het is niet een gebruikelijke vorm van taalgebruik).
Men leest aandachtig de kaart en daarna wijs ik aan wat ik wil bestellen. Dit is het moment om heel duidelijk aan te geven wat er absoluut niet bij moet. ‘So no bread, no butter. Could you bake the eggs and potatoes in oil? Could you keep the potatoes plain? No sauce or anything?’ Ik drink graag koffie bij mijn ontbijt en vergeet niet om te vragen om zwarte koffie. Vaak wordt dit ook al genoemd: ’Black coffee, no milk?’ En dan weet ik dat het waarschijnlijk wel goed zit. De combinatie dieetkaart en deze instructies zijn over het algemeen duidelijk genoeg.
‘Healhty breakfast’
Een compleet ontbijt inclusief koffie voor 200 roepies (€2,50). Ik heb misschien eerder in mijn leven zulk vet voedsel gegeten, maar ik kan me niet herinneren wanneer dan. De aardappels zwemmen in de olijfolie. Ik heb de zakjes suiker maar onder het bord geschoven zodat het vet wat weg kan lekken naar een kant. Healthy breakfast uhuh… Het kost aardig wat moeite om dit allemaal weg te krijgen! Eerlijk is eerlijk, niet ieder ontbijt ziet er zo fantastisch uit. Bij de meeste restaurantjes krijg je een bord met een flinke portie aardappels en twee gebakken eieren met koffie of thee. De ’Olive garden‘ heeft er wel een feestje van gemaakt, en dat vind ik geen enkel probleem.
Update: ik heb behoorlijke buikpijn gekregen, niet van gluten of lactose maar van de enorme hoeveelheid vet bij deze maaltijd! Haha!
Niet perfect
Het bestel proces verloopt niet altijd perfect, soms is dat mijn eigen schuld, soms niet. De kaart geeft mensen een idee van het dieet, maar soms is het toch niet duidelijk dat er bijvoorbeeld in saus ook gluten kan zitten. Tot nu toe heb ik weinig van dit soort moeites gehad; twee keer. Brood bij een omelet en aardappels met sojasaus. Geen slechte score. Ik weet steeds beter wat ik precies moet zeggen om te krijgen wat ik wil.
Gluten: 0
Lactose: 0